
Word jij onze (toekomstige) ambassadeur?
5 november 2019Heb jij ervaring in het bestuurlijk domein en passie voor een haalbare transitie van ons voedsel- en landbouwsysteem? Dan zoeken wij jou!
Wat doet Stichting Samen voor het nieuwe boeren?
Stichting Samen voor het nieuwe boeren, nu handelend onder de naam Stichting Vrienden van Herenboeren, is een ANBI-stichting die zich inzet om onze landbouw en voedselvoorziening toekomstbestendig te maken. Dit doet zij door het ondersteunen van projecten die bijdragen aan deze missie. De Stichting is onderdeel van een groter “ecosysteem” van organisaties die zich inzetten voor de ontwikkeling van het systeem van voedseltransitie. We geloven hierbij sterk in de kracht van samenwerking. Initiatieven die we ondersteunen zijn bijv. Herenboeren, Aardpeer en De Plaatsen.
De (her)oriëntatie van de stichting
Bij aanvang van de stichtingsactiviteiten was de focus vooral op de Herenboerenbeweging, die in oorsprong veel breder is dan alleen het concept Herenboeren. Al snel is een verbreding van de focus in gang gezet. Vandaag de dag ondersteunt de stichting een breed palet aan projecten die bijdragen aan een duurzame, sociale en economisch haalbare transitie van het voedsel- en landbouwsysteem.
Stichting Samen voor het nieuwe boeren werkt aan twee pijlers: (actiegericht) onderzoek en educatie.
Onderzoek, om steeds meer te weten te komen over hoe de natuur werkt en hoe we daar als mens slim (in overeenstemming met de natuur) gebruik van kunnen maken. Educatie, om de samenleving – zowel boeren, burgers, bedrijven als overheid – te informeren over de huidige situatie, de mogelijkheden voor een hoopvolle toekomst van de landbouw en de praktische uitwerking/mogelijkheden voor sociaal- en natuurvriendelijk boeren in een volhoudbaar economisch model.
Een paar voorbeelden van projecten die we mogelijk hebben gemaakt:
- onderzoek naar natuurlijke middelen om ongedierte in gewassen te bestrijden;
- ontwerpen van passende wetgeving voor duurzame landbouw;
- ontwikkelen van lesmateriaal zodat kinderen en volwassenen leren over natuurvriendelijk boeren en het belang van een gezonde bodem;
- onderzoek hoe technologie en automatisering duurzaamheid kunnen versterken;
- onderzoek naar de koppeling tussen transitie van het voedsel- en landbouwdomein en het financieel-economische domein.
Met elk project zetten we een stap dichter naar ons einddoel: voedselproductie die rechtdoet aan mens, dier en natuur. In elk van de projecten die we steunen zoeken we een nauwe aansluiting tussen daadkracht en reflectie/leerpunten die met anderen gedeeld kunnen worden.
Bestuurstaken
Het bestuur heeft als taken en verantwoordelijkheden de totstandkoming van een visie, strategie, doelstellingen en de bijbehorende actieplannen; het monitoren van de resultaten van de stichting en de projecten die ondersteund worden en deze eventueel bijsturen en ‘challengen’ ten opzichte van het maatschappelijk nut; het ondersteunen van relaties met partnerorganisaties en het stimuleren van actieve openbare kennisuitwisseling; het vaststellen van de begroting en het gevoerde financiële beleid en daarover rapporteren richting fondsen die het werk van de stichting mede mogelijk hebben gemaakt; het actief zoeken naar nieuwe fondsen om het werk van de stichting te vergroten.
Profiel bestuursleden
Bestuursleden worden geworven op grond van onderstaand profiel. Diversiteit in het bestuur zal meegewogen worden in de selectie.
Een bestuurslid van Stichting Samen voor het nieuwe boeren:
- heeft kennis van of affiniteit met wat er gebeurt in het voedsel- en landbouwsysteem in Nederland en heeft de overtuiging dat voedselproductie recht moet doen aan mens, dier en natuur;
- heeft bestuurlijke en toezichthoudende kwaliteiten op tactisch en strategisch niveau;
- is een teamspeler die effectief kan communiceren en een balans kan vinden tussen kritisch tegenspel en steunend samenwerken;
- zet integriteit voorop door de schijn van belangenverstrengeling te vermijden en de doelstellingen van de stichting na te streven;
- heeft (idealiter) ervaring met één van de volgende disciplines: ecologie & bodembiologie, technologie/automatisering/ICT, communicatie & marketing en/of fondsenwerving.
Gevraagde tijdsinzet
De tijdsinzet is afhankelijke van de bredere ondersteuning die we als stichting Samen voor het nieuwe boeren ontvangen. We schatten de tijdsbesteding in op ongeveer 6 tot 8 uur per maand. Aanvullend daarop bezoeken bestuursleden (afhankelijk van persoonlijke affiniteit en beschikbaarheid) enkele malen activiteiten van projecten die gesteund worden door stichting Samen voor het nieuwe boeren, inhoudelijke bijeenkomsten en bijeenkomsten met fondsen/donateurs.
Bezoldiging
Het bestuurslidmaatschap van stichting Samen voor het Nieuwe boeren betreft een onbezoldigde functie.
Op dit moment zijn wij op zoek naar 3 nieuwe bestuursleden en komen wij graag in contact met geïnteresseerden.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Liesbeth Soer, voorzitter Stichting Samen voor het Nieuwe boeren, 06-44120017, liesbeth.soer@xs4all.nl.
Acquisitie naar aanleiding van dit bericht wordt niet op prijs gesteld.